Marnowanie żywności to problem, z którym boryka się nie tylko Europa, ale i cały świat. Szacuje się, że w Polsce rocznie marnuje się około 5 mln ton jedzenia. Wydawać by się mogło, że takie marnotrawstwo pochodzi z gastronomii czy handlu. Nic bardziej mylnego. Ponad połowę tego generują gospodarstwa domowe.
Niestety proces marnotrawstwa żywności rozpoczyna się już na etapie produkcji, aż po konsumenta. Cały proces jest nie tylko szkodliwy ekonomicznie, ale również niemoralny, ponieważ 1,3 miliarda ton jedzenia na świecie jest wyrzucana. To szokująca liczba zwłaszcza, że taka ilość żywności mogłaby zaspokoić potrzeby ludzi głodujących na świecie.
Marnowanie produktów spożywczych wpływa nie tylko na domowy budżet, ale również na zasoby takie jak grunty, woda czy energia. Ilość kupionych produktów odbija się na naszym środowisku naturalnym oraz przyspiesza proces globalnego ocieplenia.
Marnowanie żywności – przyczyny
Szacuje się, że w polskim domu rocznie marnuje się około 153 kg jedzenia. Najwięcej wyrzuca się pieczywa, owoców, warzyw i wędlin. Do głównych przyczyn tego procederu zalicza się:
- kupowanie produktów w dużej ilości z krótkim terminem ważności,
- za duże porcje przygotowywanych posiłków,
- niewystarczająca wiedza na temat prawidłowego przechowywania żywności,
- kupowanie niepotrzebnych produktów pod wpływem emocji np. gdy jesteśmy głodni.
Co robić, aby nie marnować żywności?
Warto wprowadzić kilka prostych zasad:
- Planowanie zakupów z wyprzedzeniem — najlepiej z gotową listą zakupową. Unikniemy w ten sposób marketingowych pułapek, które czyhają na nas praktycznie na każdej półce sklepowej,
- Zamrażanie — mrozić możemy praktycznie wszystko. W ten sposób okres przydatności produktów spożywczych się zwiększa,
- Robienie przetworów — z nadmiarowej ilości produktów możemy przygotować przetwory, takie jak różnego rodzaju sosy, dżemy czy pasty. W ten sposób gotowe weki możemy wykorzystać w późniejszym terminie.
Marnowanie żywności dotyczy przede wszystkim krajów wysokorozwiniętych. Już w procesie produkcji wielu produktów zostaje odrzuconych z powodu wad, mimo że są one dobrej jakości. Mowa tutaj o np. uszkodzonym opakowaniu. W przypadku gospodarstw domowych zakupione produkty często lądują w kosza z powodu przekroczenia terminu ważności. Aby zmniejszyć ten proceder, główny nacisk powinno kłaść się na edukację poprzez różnego rodzaju akcje informacyjne czy kampanie społeczne.