Trudno znaleźć osobę, która nie lubi słodyczy. Spożywanie słodkości bywa wręcz uzależniające, a spożycie dużej ilości cukrów prostych powoduje nadwagę, ale może prowadzić też do zaburzeń pracy trzustki i cukrzycy. Warto zatem sięgnąć po zdrowe zamienniki słodyczy. Co może nimi być? Dlaczego warto po nie sięgać? Poznajcie nasze wnioski i propozycje.
Zdrowsze zamienniki słodyczy – dlaczego warto po nie sięgać?
Jak już wspomnieliśmy spożywanie cukru jest uzależniające i w rzeczy samej jego odstawienie jest niczym detoks. Jednak całkowita eliminacja cukrów z diety nie jest ani mądra, ani zdrowa. Bo przecież węglowodany to nie tylko cukry proste, ale również te bardziej pożądane, bo dłużej uwalniające się do krwioobiegu – cukry złożone. Dlaczego zatem tak często sięgamy po cukry proste i idziemy na przysłowiową łatwiznę? Sprawa jest prosta, szybki wyrzut insuliny powoduje także wzrost hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jest to krótkotrwały wzrost, po którym następuje szybki spadek i aby znów wprawić się w lepszy nastrój czy zaspokoić głód sięgamy po kolejną słodką przekąskę, a to prosta droga do nadwagi, otyłości, cukrzycy typu II, a także uzależnienia. Spożywanie słodyczy źle również wpływa na nasze zęby – wiele osób ma problemy z próchnicą. Warto zatem sięgnąć po zdrowe zamienniki słodyczy. Wśród nich można wymienić świeże warzywa i owoce.
Dlaczego warto zamienić słodycze na świeże warzywa i owoce?
Gdy dopada nas ochota na coś słodkiego, zamiast sięgnąć po batona, sięgnijmy po porcję owoców, zwłaszcza tych sezonowych. W czerwcu i lipcu będą to truskawki, maliny i porzeczki. Z kolei jesienią możemy zajadać się jesiennymi odmianami jabłek. Oczywiście tu również trzeba znać pewien umiar. Owoce jako zdrowe zamienniki słodyczy należy jeść małymi porcjami. Najlepiej jest sięgać po owoce o wczesnych porach dnia, przed południem. Spożywanie cukrów późnym popołudniem powoduje, że odkładają się one w tkance tłuszczowej, gdyż wtedy, a także wieczorem zwalnia metabolizm. Jeśli już nachodzi Was ochota na wieczorne podjadanie, to zamiast po słodycze czy chipsy, sięgnijcie po bataty, pomidory, paprykę lub marchewki. Zwłaszcza te ostatnie świetnie się sprawdzą. Możecie sobie zrobić zdrowe chipsy marchewkowe. Ich wykonanie jest naprawdę proste. Wystarczy obrać marchewki i pokroić na cienkie plasterki. Następnie warto polać je oliwą i posypać przyprawami (ale nie solą). Potem tak przygotowane marchewki wystarczy położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 15 minut. Owoce i warzywa zawierają błonnik pokarmowy, składniki mineralne i fruktozę. Te składniki zapewniają uczucie sytości na dłużej, w związku z tym nie ma takiej ochoty na podjadanie jak w przypadku spożywania słodyczy.
Suszone owoce, które zawierają pełnię składników mineralnych i witamin
Warto sięgać rano przed treningiem czy wzmożonym wysiłkiem po garść owoców suszonych, można je dodać np. do muesli. Oczywiście owo muesli powinno być bez dodatku cukru czy innych słodzików. Najlepiej skomponować je samodzielnie. Można zdecydować się na suszone banany, maliny, żurawinę oraz rzecz jasna winogrona i zmieszać je z drobno posiekanymi orzechami, odrobiną otrębów owsianych czy łuskanego słonecznika, a całość okrasić naturalnym jogurtem. Takie śniadanie lub przedpołudniowa przekąska to prawdziwa bomba energetyczna, która skutecznie poskromi Wasze zachcianki na słodycze. Warto podkreślić, że proces suszenia owoców zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników odżywczych w nich zawartych, zarówno witamin, jak i minerałów. Oczywiście należy wybierać tylko naturalne suszone owoce, bez dodatku cukru czy innych substancji słodzących.
Masło orzechowe i orzechy zamiast słodyczy
Zdrowe zamienniki słodyczy to także orzechy. Oczywiście tylko dla osób, które nie są na nie uczulone. Jeśli nie macie problemów z ich nietolerancją, to możecie śmiało sięgnąć po orzechy na surowo albo produkty na bazie orzechów, takie jak masło orzechowe. Trzeba pamiętać, że orzechy, zarówno włoskie, jak i orzechy nerkowca, laskowe czy też ziemne są bardzo kaloryczne, zatem można zjeść zaledwie kilka w ramach przekąski. Jeśli chodzi o masło orzechowe, to oczywiście trzeba wybierać to naturalne, które w swoim składzie ma tylko i wyłącznie orzechy! Nie powinno mieć żadnych dodatków dosładzających, typu miód czy cukier. Masło orzechowe w wersji domowej powstaje w procesie blendowania, gdzie z orzechów oddziela się tłuszcz. Powstaje gęsta masa, która jest świetnym dodatkiem choćby do naleśników, ale masło orzechowe możecie dodać również do biszkoptu, a nawet herbatników. Oczywiście pamiętajcie o kaloryczności tego produktu. Choć orzechy to bogactwo witamin, zwłaszcza z grupy B, a także kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz magnezu czy cynku, to jednak są bardzo kaloryczne. W jednej łyżeczce masła orzechowego znajduje się 58 kcal, a w 100 g aż 580 kcal.
Domowe ciasta zamiast słodyczy z półki sklepowej
Wspomnieliśmy o biszkopcie z masłem orzechowym i kawałek takiego ciasta na pewno będzie znacznie zdrowszą i pożywniejszą przekąską niż baton czekoladowy. Domowe ciasta mogą być wykonywane nawet bez dodatku cukru. Można choćby postawić na zdrowe ciasto marchewkowe albo szpinakowe, które świetnie smakuje i ciekawie wygląda. Ciasto szpinakowe często określane jest jako ciasto Shrek ze względu na swój zielony kolor. Możecie przygotować ciasto bez jajek, mleka krowiego, bez oleju i bez cukru. Wystarczy że sięgniecie po 200 g świeżego szpinaku, 50 g soku z cytryny i skórkę otartą z jednej cytryny, 75 g mleka owsianego, 250 g mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej orkiszowej, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę wanilii w proszku, a także pół szklanki suszonej żurawiny. Najpierw blendujemy mokre składniki czyli szpinak, mleko roślinne, cytrynę oraz skórkę cytrynową. Potem mieszamy ze sobą składniki suche. Następnie suche składniki łączymy z mokrymi i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Po ok. 45 minutach w 180 stopniach masz pyszną przekąskę i świetny zdrowy zamiennik słodyczy!