Zdrowa dieta to podstawa. To fakt niezaprzeczalny. Jednak nie ma się co oszukiwać wiele osób nie odżywia się właściwie, co przyczynia się do wielu chorób. Trzeba pamiętać, że otyłość uważana jest obecnie za chorobę cywilizacyjną, która zbiera śmiertelne żniwo. Na szczęście wystarczy wprowadzić kilka zasad i już dieta może być zdrowa, a przy tym pełnowartościowa.
Czym właściwie jest dieta?
Nieprawidłowa dieta zwiększa ryzyko chorób serca czy nowotworów, takich choćby jak rak jelita. Wiele osób jednak źle pojmuje, czym jest dieta i traktuje ją raczej jako maksymalne zmniejszenie porcji spożywanego posiłku. Nic bardziej mylnego. Otóż dietę należy traktować przez pryzmat zdrowego stylu życia, a więc wprowadzać do niej zdrowe nawyki żywieniowe. Zatem dieta nie oznacza tego, że będziecie przez miesiąc czy dwa zdrowo się odżywiać, lecz należy spożywać zdrowe i zbilansowane posiłki przez cały czas. Z roku na rok rośnie liczba osób chorujących na otyłość i dotyczy to nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci. Zdrowa dieta kojarzona jest często również z niesmacznym jedzeniem, co także jest błędnym myśleniem. Oczywiście nie można zapominać, że zbilansowana dieta wcale nie musi być kosztowna.
Na co zwracać uwagę kupując produkty spożywcze?
Wybierając produkty spożywcze należy zwracać uwagę na ich jakość, im bardziej naturalne, tym lepiej. Najlepiej wybierać produkty ekologiczne czy organiczne, a z diety całkowicie wyeliminować produkty przetworzone, zatem jedzeniu śmieciowemu mówimy stanowcze – nie. Warto także zrezygnować z alkoholu, gdyż nie tylko jest niezdrowy i zwiększa ryzyko nowotworów złośliwych, ale też spowalnia metabolizm. Dodatkowo koniecznie powinniście czytać etykiety i unikać wszelkiego rodzaju olejów palmowych, utwardzanych, olejów roślinnych. Sztuczne barwniki i aromaty bądź glutaminian sodu także są szkodliwe.
Niestety wiele osób sądzi, że warto zamieniać biały cukier na aspartam, ale nic bardziej mylnego, gdyż ten słodzik zwiększa ryzyko zachorowania na raka mózgu. Kolejność składników na etykiecie także nie jest przypadkowa i jeżeli kupuje się np. maślankę owocową, a owoców jest tam pół procent, to już powinniście wiedzieć, że taki produkt nie jest wartościowy. Warto oczywiście wybierać produkty z dużą zawartością witamin, składników odżywczych czy błonnika. Nie bez znaczenia jest nazewnictwo produktów. Jogurt o smaku truskawkowym nie jest tym samym co jogurt truskawkowy. Nie ma się jednak, co oszukiwać czasami sprawdzanie składu artykułów spożywczych nie jest łatwe. Na szczęście można skorzystać z aplikacji żywieniowej.
Jak planować zdrowe posiłki, a przy tym nie spędzać wielu godzin w kuchni?
Gotowanie może być przyjemnością, jednak mając mało czasu i będąc zapracowanym czasami trudno jest nam czerpać z gotowania przyjemność. Ponadto czasami zwyczajnie brakuje nam pomysłów. Na szczęście można zdrowo się odżywiać, a przy tym nie spędzać na gotowaniu wielu godzin. Na pewno warto planować posiłki i gotować przy tym na kilka dni. Możecie także poświęcić jeden dzień w tygodniu na gotowanie zbilansowanych dań, które następnie mrozicie i w ciągu tygodnia wybieracie jeden z przyrządzonych posiłków, który odmrażacie i odgrzewacie. Pamiętajcie też o tym, aby kupować produkty sezonowe.
Jeżeli jest sezon na warzywa takie jak marchewka, pietruszka czy seler, to warto kupować je na zapas, a potem mrozić. W myśl zasady, że życie należy sobie ułatwiać, a nie utrudniać można również korzystać z gotowych mieszanek warzywnych. Polecamy też robienie kiszonek, które mają dużo błonnika i witaminy C, która wpływa na odporność. Jeżeli wybieracie się na zakupy, to koniecznie róbcie listy i kupujcie tylko produkty, które są na nich zapisane. Dzięki temu zabiegowi, a także tworzeniu list posiłków możecie sporo zaoszczędzić, gdyż wszystkie produkty z lodówki wykorzystacie. Przyda się również program do tworzenia diety. Dzięki niemu znajdziecie wiele inspiracji, zaoszczędzicie czas także na myśleniu, co w dalszym dniu można ugotować.
Liczenie kalorii ma znaczenie
Bilans kaloryczny dla przeciętnej osoby dorosłej wynosi 2000 kcal na dzień. Do tego dolicza się współczynnik aktywności, który nieznacznie zwiększa podaż kaloryczną. Jak wiadomo im większa aktywność fizyczna, tym więcej „paliwa” jest potrzebnego dla mięśni i komórek. Przechodząc na dietę należy ustalić cel kaloryczny, to znaczy ilość kalorii optymalną przy danej aktywności, która pozwoli organizmowi normalnie funkcjonować, a przy okazji tracić zbędne kilogramy. Dieta 1000 kcal jest uważana za zbyt wyniszczającą i prowadzącą do niedoborów.
Szybkie efekty diety zawsze wiążą się z równie szybkim pojawieniem się efektu jojo przy zwiększeniu podaży kalorycznej. Aplikacja do liczenia kalorii pomoże Ci precyzyjnie wyliczyć, ile kalorii kryje się w danym posiłku, a także ile kalorii jest niezbędnych dla Twojego organizmu, biorąc pod uwagę nie tylko BMI, ale również aktywność, tryb życia i specyficzne potrzeby żywieniowe. Aplikacja do tworzenia diety w Twoim smartfonie może Ci towarzyszyć wszędzie i na jej podstawie łatwiej będzie Ci uzupełniać zapasy w Twojej lodówce. Mimo, że aplikacja jest bardzo pomocna do stworzenia zbilansowanej diety, której nie będziesz trzymać się jedynie przez krótki czas, jak przy dietach redukcyjnych, ale przez cały czas, to jednak warto udać się do dietetyka, który pomoże ułożyć optymalny jadłospis, a także zwróci uwagę na ewentualne niedobory w diecie.
Kalkulator żywieniowy jest pomocny do liczenia kalorii, ale warto również sprawdzać indeks glikemiczny poszczególnych produktów. Jest to istotne dla osób z zaburzeniami pracy tarczycy, chorobą Hashimoto, cukrzycą, a także wszystkich zagrożonych cukrzycą. Dzięki temu dieta może być źródłem energii i witalności i nie powoduje stanu otępienia, ociężałości czy senności.